Nuuk 2018

Lone er i fem ugers praktik på kommunen i Nuuk i forbindelse med uddannelsen til professionsbachelor i offentlig administration.


20. april 2018: Den lange rejse


 

Turen startede tidligt om morgenen kl. 03.30 med kurs mod Aalborg Lufthavn. Det var hårdt at tage afsked med Thomas, og vide at der vil gå hele fem uger, inden jeg vil se ham igen. Turen forløber således:

Aalborg - København

København - Søndre Strømfjord

Søndre Strømfjord - Nuuk

I Nuuk har jeg fået lov til at leje et værelse i kommunens HR-lejlighed. Her har jeg fået et værelse med en skøn udsigt over havnen og fjorden. Der er yderligere to værelser i lejligheden, hvoraf der i den ene bor en sød grønlandsk pige, som arbejder på plejehjemmet. Den anden står pt. tom.

Billeder:


22. april 2018: Gåtur i Nuuk


 

Eneste dag i lang tid hvor vejrudsigten lover blå himmel og solskin.

Her kan du også se hvordan butikkerne ser ud, Anja.

Billeder:


27. april 2018: Snevejr


 

Jeg var, som tidligere nævnt, heldig at få en flot weekend da jeg ankom. Vejrguderne besluttede sig dog for, at det var for tidligt med forår i Nuuk, så derfor har ugen budt på snevejr flere gange. Og det til trods for, at jeg tjekkede vejrudsigten inden jeg tog fra Danmark, hvor den lovede sol, sol og lidt mere sol. Jeg kunne ikke finde min hue inden jeg tog af sted, men med den flotte vejrudsigt i tankerne tænkte jeg, at det gik nok alligevel. Det gjorde det så ikke, for strid vind og snevejr er koldt i panden kan jeg fortælle. Men nu er jeg så den stolte ejer af en ny hue :-D

Bemærk lige hvor lækker flødeskumsagtig sneen er på billede to.

Billeder:


1. maj 2018: Aftenstemning


 

Lidt aftenstemning med udsigt over huse (rød nål) og havn (grøn nål).

Billeder:


2. maj 2018: Isprinsessen på glatis


 

Kong Frost har bidt sig godt fast i byen. Vejrudsigten ændrer sig for hver gang jeg kigger på den, så lige nu er det mest sikkert at kigge ud gennem vinduet for at se hvordan vejret er. Det har været koldt og snevejr den sidste uges tid, men forhåbentlig er der lidt bedre vejr på vej i løbet af weekenden og resten af ugen. Solen titter dog frem indimellem snebygerne og booster lige humøret lidt - og se lige på det tredjesidste billede hvor smukt det så er!!!

Jeg kan egentlig godt lide sne, men mit store problem her er, at der altså bare er virkelig virkelig glat. Jeg tøffer af sted med bittesmå skridt, når jeg skal ind til kommunen om morgenen - og det til trods så har jeg været ved at gå omkuld et par gange. En gang fik jeg lavet et ryk i hoften, så den er lidt øm nu :-/ Mens jeg så kommer tøffende der, så kommer alle grønlænderne susende forbi mig i en hastig fart! Men de har vel også haft mange år til at øve sig på den helt rigtige isgangteknik? Det er i hvert fald det jeg trøster mig med ;-) Jeg så dog en af dem tage en tur på måsen og op igen i eftermiddags :-)

Der har også været ekstra glat et par dage her i ugen, hvor underlaget bestod af ren is efter at der havde været tøvejr efterfulgt af frost.

Da jeg skulle af sted i morges måtte jeg skubbe en snedrive væk med døren for at komme ud. Jeg hopper pt. igennem en halv meter sne hver dag, for jeg kan ikke finde en skovl her på adressen. Jeg tror måske jeg kommer til at låne naboens en dag :-)

Sidste vejrudsigt er for i morgen - jeg må hellere huske solbrillerne :-D

Billeder:


5. maj 2018: Hjem er der hvor Thomas er…


 

…men lige nu må jeg nøjes med dette midlertidige hjem. Jeg bor i et blå træhus (foto 1), som ligger på en stor klippe ud mod fjorden. På bagsiden af huset er der en stor vej samt en klippevæg (foto 2). Indgangen bærer præg af, at vinteren endnu ikke har sluppet sit tag, så trappen er udstyret med et ekstra istrin nederst og varierende mængder sne på trinene. Lejlighederne hænger sammen, og den jeg bor i er nr. 2 i rækken (foto 3). Der er altså naboer på begge sider. Når man træder ind i lejligheden kommer man ind i en lille gang (foto 4), som deler underetagen med et lille køkken (foto 5) og en stue (foto 6). Stuen vender ud mod vandet. På førstesal er der tre værelser (foto 7)og et badeværelse (foto 8). Jeg har det største værelse som indeholder en dobbelseng (foto 9) og et stort skab (foto 10). Mit værelse er desuden det eneste, som har udsigten ud over den smukke fjord (foto 11). De to andre værelser har indtil nu været beboet af fem forskellige, så der er lidt banegårdsstemning.

Billeder:


10. maj 2018: Over skyerne er himlen altid blå


 

Det er ikke hver dag jeg har set blå himmel, mens jeg har været her i Nuuk. Vinteren har trukket i langdrag og der har været masser af frostgrader og snevejr. Det er stadig koldt, men der har dog været et par dage er på det sidste, hvor solen er kommet frem og har været dominerende. Det er stadig koldt, men jeg bliver helt glad indeni, når solen varmer med sine helende stråler. Jeg har nydt disse dage, og en dag, hvor der ikke var for meget at lave inde på kommunen, tog jeg tidligt fri og gik på opdagelse med mit kamera. Herunder kan I se Nuuk fra nogle af de pænere sider :-)

Billeder:


13. maj 2018: Præsentation af min praktikplads


 

Jeg er i praktik i økonomiafdelingen i Kommuneqarfik Sermersooq (foto 1 og 2), som er Grønlands største kommune rent indbyggertalsmæssigt (foto 3), og som indeholder hovedstaden, hvor jeg befinder mig nu. Kommunen ligger ca. 1,3 kilometers gang fra den lejlighed jeg er indkvarteret i. Indvendigt er der store ovenlysvinduer i midten, så der kommer godt med lys ind. I midten er der ligeledes udsmykket med vand og grønne planter (foto 4). Jeg har desværre være uheldig at komme på et tidspunkt, hvor der er meget pres på i afdelingen, så de har ikke så meget overskud til mig. Jeg er derfor ikke overbebyrdet med opgaver. Min arbejdsstation kan ses på foto 5. Der er en kantine, hvor jeg hver dag køber dagens ret. En lille portion koster 28 kr. og en stor koster 38 kr. Jeg plejer at holde mig til en lille (foto 6). Taget i betragtning hvor meget mad de fylder på den lille tallerken, så kunne jeg godt tænke mig at se en stor portion. Jeg har dog ikke set nogen købe en endnu :-P

Det sidste billede er fra dametoilettet (foto 7). Jeg synes den er lidt sjov, for jeg forstår ikke helt, hvor dyrlægen kommer ind i billedet :-D

Billeder:


18. maj 2018: Fire strømper uden fod...


...en tomat så rød som blod og en gammel gulerod kan du få for en krone! Ud fra det alene kan jeg konkludere, at Jullerup Færgeby ikke ligger i Grønland, for her koster en bakke cherrytomat 50 kr. (foto 1) Ellers ligner indkøbsmulighederne meget det vi har derhjemme. Jeg foretrækker at handle i Brugseni (foto 2 og 3), som minder meget om Super Brugsen derhjemme. Der er nogle lidt mere eksotiske fødevarer at vælge imellem (foto 4-8), og så er det meste som sagt lidt dyrere. En anden sjov ting jeg har bemærket, er at hvis en vare er udsolgt, så bliver sporerne efter varen fuldstændig fjernet. Jeg ville have æg en dag, og gik hen til det sted jeg havde fundet dem sidst. Her var dog ingen æg at finde. I stedet for var der en frygtelig stor mængde smør. Jeg tænkte, at jeg måtte have husket forkert og ledte resten af butikken igennem uden held. En uge senere var køleren igen fyldt op med æg - og knap så meget smør (foto 9). Jeg har set andre varer forsvinde på samme måde. Men jeg beundrer teknikken, for det ligner altid en fuldt velassorteret forretning selv om visse varer er udsolgt og afventer den næste containerleverance. Et andet sted Brugseni skiller sig ud fra Super Brugsen er, at man ud over alle de almindelige varer, som også findes i Danmark, så er der et rullebånd til 1. sal, hvor man kan finde intet mindre end næsten alt andet: der er tøj, stearinlys, fjernsyn, campingudstyr, rengøringsudstyr osv. (foto 10).

Ud over Brugseni så findes der også kæden Pisiffik, som man kan sammenligne med Føtex. Når der skal købes andet end fødevarer, så er der Nuuk Center (foto 11), som indeholder forskellige specialbutikker og kædebutikker som Matas og Elgiganten.

Billeder:


21. maj 2018: Det store finalenummer


 

Så vender jeg snart snuden hjemad, men jeg har haft et lille hængeparti med en sejltur jeg hele tiden har haft planer om at jeg gerne ville på. Nu fandt jeg endelig en tur, som levede op til mine krav, og den har jeg været på 2. pinsedag :-D

Turen havde destination i bygden Kapisillit, som ligger ca. 90 km. væk fra Nuuk. Turen gik med båd gennem Godthåbsfjorden. Godthåbsfjorden er en verdens største og mest forgrenede fjordsystemer med næsten 300 km. Mens vi sejlede så vi pludselig et vandsprøjt foran båden, og så gik den vilde hvaljagt. Vi fik fornøjelsen af at møde tre pukkelhvaler, som pænt viste rygfinne og hale frem.

Kapisillit brillierede med at være et Grønland, som man drømmer om: små farvede huse spredt ud over skråningen og så var der RO! Helt fantastisk ro, som der efterhånden er svær at finde i vores verden. Jeg sneg mig væk fra gruppen og fandt en sten jeg kunne sidde på, mens jeg nød stilheden og udsigten ud over det smukke landskab. Jeg blev kun forstyrret af en sagte fuglekvidren. Mens jeg sad der, så kom der en flot havørn flyvende forbi og hilste på med sit flotte hvide hovede og hale.

Efter Kapisillit sejlede vi mod den nedlagte bygd, Qoornoq, hvor de forladte bygninger i dag bruges til sommerhuse af beboere fra Nuuk. På vejen mod Qoornoq krydser vi udløbet fra isfjorden. Her susede vi af sted i zigzag mellem de fine iskosser.

Jeg har været super heldig, for solen har skinnet fra en næsten skyfri himmel hele dagen. Der var meget smukt inde i fjorden, og vi var så heldige at møde både sæler, hvaler og ørne undervejs. Jeg tror næsten jeg genfandt mit forsvundne Grønland.

Billeder:


24. maj 2018: Takuss


 

Så nåede jeg næsten til vejs ende og dette bliver sidste opdatering fra mig. I morgen går turen mod Danmark, og hvis alt går efter planen, så er jeg hjemme i Skive omkring midnat. Jeg har lagt et par billeder på, som ikke er nået gennem nåleøjet i de andre udvælgelsesrunder samt et panoramabillede, som min telefon har været så venlig at kreere til mig. Det var alt for denne gang - over and out!

Billeder: